top of page

- en upptäcktsresa med Fia Ekberg och Maja Heurling

Taube webb.png

Allt började med att jag och Fia Ekberg åkte till Spanien tillsammans för att skriva i mars 2022. Det var Taubes födelsedag och jag berättade hur sorgligt det kändes att en stor del av visskatten känns svår och nästan förbjuden att sjunga idag. Särskilt för en kvinna, post metoo.
När vi kom hem föddes idén att göra en feministisk föreställning utifrån Evert Taubes  födelsedag. I maj 2023 hade vi premiär på Vi och Taube - en upptäcktsresa.


Vi älskar Taube. Ja, älskar är faktiskt rätt ord. Taubes låtskatt är en del av vårt kulturarv. En del av vårt vissångar-dna. Men idag, 2023, känns den koloniala världsbilden och kvinnosynen och sjömansyrket förlegat och musealt. Vi väljer därför ofta bort att sjunga Taube. Och OM vi gör det är det på traditionellt vis, kanske i armkrok och allsång, eller med en stor dos ironi.

 

Några av de frågor vi har ställt oss under arbetet med föreställningen är: Vem är Flicka i Havanna? Vad händer om Fia i Arkadien slänger av sig kläderna i glättiga medsystrars sällskap? Och visst är blind förälskelse härligt, men kan den inte lätt tippa över och bli destruktiv? Vad är egentligen en sångmö? Och när är det egentligen läge för Maja att, liksom Evert, brista ut i sång i pur glädje över livets och naturens härlighet?

 

Vi har helt enkelt speglat oss i Taubes sånger för att se vad de kan berätta om oss idag. Välkommen till en feministisk upptäcktsresa.

För att vi älskar Taube.

Regiblick: Viktoria Folkesson Foto: Kristin Lidell

Föreställningen har tagits fram med stöd från Kulturrådet.

TURNÉ

(uppdateras kontinuerligt)

2024
 

6 mars

Kustens Hus, Göteborg

12 mars 
Mariestads Teater

6 april

Visans Vänner, Halmstad

19-22 november

Göteborgs Stadsteater, lunchteater

bottom of page